OUDE Landrassen
Landrassen zijn tarwe-, rogge- en gerstvariëteiten die geteeld werden voor de introductie van intensieve, “wetenschappelijke” plantenveredeling in het begin van 1900. Onze voorouders verbouwden genetisch diverse landrassen die aangepast waren aan arme gronden en moeilijke groeiomstandigheden.
Deze gewassen waren betrouwbaarder en flexibeler dan moderne variëteiten en hadden grote wortelstelsels waardoor ze vocht en voedingsstoffen van diep onder het bodemoppervlak konden halen. Tarwe kruisbestuift zelden en traditionele landrassen waren complexe mengsels van tarwerassen (zogenaamde populatietarwes) die goed aangepast waren aan de lokale groeiomstandigheden. Zaad werd opnieuw ingezaaid van de oogst van het voorgaande jaar, waardoor de gewassen zich altijd aanpasten aan de lokale groeiomstandigheden en de klimaatverandering op de langere termijn.
Ijzerkotmolen is overtuigd van het belang van het bewaren en het herintroduceren van deze landrassen als volwaardig bakgraan in onze streek. In 2023/2024 zaaiden en oogstten we “Vannes”. Dit oud landras komt uit de streek van het dorpje “Vannes” in de buurt van Redon, Bretagne. De tarwe wordt gekenmerkt door een honingachtige smaak en is in beperkte hoeveelheid verkrijgbaar voor zowel bakkers al particulieren.
Een veld met oud landras "Vannes", ingezaaid in 2023 en geoogst in 2024.